MONTERING AF SELVKLÆBENDE FOLIE
Montering af selvklæbende folie
Folie i metermål kan bruges til et væld af forskellige formål, afblænding af vinduer og glasdøre, dekoration af butiksruder, indpakning af møbler og meget mere. Men lige meget hvad dit projekt går ud på, er det vigtigt, at du læser denne monteringsvejledning inden du begynder, så du kan få et fint og holdbart slutresultat. Ved montering på ruder eller andre overflader uden kanter kan du se bort fra de sidste 3 punkter (6-8).
OBS: Skal du montere din folie på en overflade, hvor der i forvejen sidder gamle foliemærker, så tag et kig på vores guide til afmontering af gammel folie her, så du undgår at lave ridser i overfladen.
- Rengør overfladen – Start med at rengøre overfladen på begge sider med vand og sæbe. Herefter renser du overfladen med husholdningssprit, isopropylalkohol eller med vores praktiske renseservietter, så overfladen bliver fri for fedtrester.
- Find en god arbejdsstilling – Hvis du har mulighed for det, er det en god ide at lægge din overflade ned på et bord eller en anden plan flade. Det giver dig de bedste forhold, når du monterer folien. Fjern også eventuelle greb, beslag eller lignende, sådan at overfladen er helt fri.
- Skær folien til – Nu er du klar til at tilpasse foliens bredde med en hobbykniv, så det passer med, at du har et par centimeter til at bukke omkring din overflade, når du til sidst skal have fæstnet folien. Skær altså så meget af folien i bredden, så den bliver et par centimeter bredere end den overflade, den skal monteres på. Skal du montere folien på et vindue eller en glasdør, skal du selvfølgelig ikke bruge de ekstra centimeter, så i det tilfælde skærer du blot folie, så den passer på glassets mål.
- Sæt folien fast øverst på din overflade
- Læg nu folien løst oven på din overflade med foliesiden opad og træk forsigtigt ca. 10 cm af folien af bagpapiret i en vinkel på 180 grader, så der lægger sig ovenpå resten af folien.
- Klip lidt af bagpapiret af. Nu kan du forsigtigt fæstne det løse stykke folie øverst på overfladen ved at føre din hånd ind under det løse stykke folie og forsigtigt fæstne det til overfladen ved hjælp af fingrene hele vejen hen langs kanten af bagpapiret.
- Når først en stribe af folien er fæstnet hele vejen hen langs overfladen kan du fæstne resten af den løse folie op til overfladens kant ved hjælp af en folieskraber med filt, som du fører fra side til side med et fast tryk ned mod overfladen for at undgå luftbobler indtil du har fæstnet folien helt ud til kanten (men ikke om på kanten).
- Skrab resten af folien fast
- Rul den del af folien, som endnu ikke er fæstnet på overfladen, sammen og hold den sammenrullede folie løftet med en hånd, mens du bruger den anden hånd til forsigtigt at trække mere af bagpapiret af. Træk så meget af bagpapiret af, at du kan holde både folien og bagpapiret med samme hånd.
- Nu kan du med den anden hånd bruge folieskraberen til at skrabe folien ned på overfladen i glidende bevægelser fra side til side oppe fra det sted, hvor du fæstnede det øverste af folien. Det er vigtigt at trykke godt til, når du skraber folien ned mod overfladen, da du ellers risikerer at lave luftbobler under folien.
- Kommer der en luftboble, kan du lidt så forsigtigt løfte i folien, så den slipper overfladen op til det sted, hvor boblen er (trækker du for hårdt i folien risikerer du at strække den). Når du når til luftboblen, kan du skrabe folien på plads igen uden luftbobler.
- Fæstn folien på kanter og bagside – Når du har fæstnet folien på hele forsiden af overflade, vender du den om. Nu fæstner du folien op ad kanten med din finger mens du trækker godt opad i folien. Herefter fæstner du de sidste par centimeter på bagsiden enten med fingrene eller med en folieskraber med filt.
- Fæstn folien på hjørnerne – Hvis hjørnerne er retvinklede, lægger du blot et snit i folien for at få den pakket rundt om hjørnerne. Men er hjørnerne rundede, skal du strække folien henover hvert hjørne ved hjælp af en varmepistol eller en føntørrer. Bruger du en føntørrer til at opvarme folien med, skal du bruge den højeste varmeindstilling og gå ret tæt på folien. Bruger du omvendt en varmepistol skal du passe på ikke at give folien for meget varme, så det bliver helt flydende. Når du har fået folien formet rundt om hjørnet, lægger du et snit i folien, så du kan fjerne noget af det overskydende folie inden du fæstner det resterende folie til bagsiden.
- Montér eventuelle greb m.m. – Nu er du klar til at montere eventuelle greb, beslag eller lignende igen og nyde det færdige resultat.
Anbefalinger ved opsætning af selvklæbende folie
Det er altid vigtigt at have noget godt professionelt værktøj, der gør montagen lettere og sikrer et pænt resultat.
Der er mange forskellige typer overflader og dermed også mange forskellige indvirkninger på folien. Derfor kan Foliepartner ikke holdes ansvarlig for eventuelle problemer ved opsætningen eller nedtagningen af folien og vi refunderer ikke beløbet i et sådan tilfælde.